Vervolgens wordt bepaald welk bedrag de alimentatieplichtige kan missen. Dit heet de draagkrachtberekening. Eerst wordt het netto inkomen berekend. Vervolgens wordt daarvan een bedrag afgetrokken dat hij of zij zelf nodig heeft om van rond te komen. Dit heet het draagkrachtloos inkomen.

Het draagkrachtloos inkomen wordt bepaald door uit te gaan van de bijstandsnorm, waarbij rekening wordt gehouden met een aantal aanvullende lasten, zoals woonlasten, ziektekosten en in sommige omstandigheden andere bijzondere lasten.

Het verschil tussen het netto inkomen en het draagkrachtloos inkomen is de draagkrachtruimte. 60% hiervan is in het algemeen beschikbaar voor partneralimentatie, maar eerst wordt bezien of er kinderalimentatie verschuldigd is. Kinderalimentatie gaat namelijk voor op partneralimentatie. Is er daarna nog ruimte over om iets te betalen, dan wordt de partneralimentatie berekend.

E-MAIL: INFO@TONVANMIL.NL        TEL 043-3672119
Scheidingsadvocaat Ton van Mil | Mediation bij scheidingen ✔ VFAS aangesloten ✔ NMI Register Mediator | Veel gestelde vragen alles over Scheiden
Koning Clovisstraat 53
Maastricht
Limburg
6226 AE
Nederland