De huidige duur van de partneralimentatie is 12 jaar vanaf de datum dat officiële scheiding.

In september 2011 hebben twee Tweede Kamerleden, oud-advocaat Ard van der Steur (VVD) en oud-rechter Jeroen Recourt (PvdA), aangekondigd om met een wetsvoorstel te komen waarbij de  partneralimentatie in duur zal worden verkort.

Zie ook de rubriek nieuws in juli 2012.

De laatste stand van zaken is dat de Raad van State een vernietigend oordeel over dit wetsvoorstel heeft gegeven, zie de rubriek nieuws op deze website. 

Het is de vraag of dit wetsvoorstel ooit wet zal worden. Als dat al gebeurt, zal het nog geruime tijd duren, op zijn vroegst per 2019 of 2020.

Vanaf dat moment zal er voor de bestaande gevallen (de echtscheidingen van voor inwerkingtreding van de wet) waarschijnlijk een uitgestelde werking zijn van ongeveer 5 jaar.

Dat betekent dat in bestaande gevallen waarschijnlijk over 6-7 jaar de alimentatiebetaler de mogelijkheid krijgt aan de rechter om einde van de partneralimentatie te verzoeken. Dat zou dus kunnen betekenen dat de huidige duur van 12 jaar niet gehaald wordt. 

In de komende maanden/jaren zal meer bekend worden over dit wetsvoorstel.


E-MAIL: INFO@TONVANMIL.NL        TEL 043-3672119
Scheidingsadvocaat Ton van Mil | Mediation bij scheidingen ✔ VFAS aangesloten ✔ NMI Register Mediator | Veel gestelde vragen alles over Scheiden
Koning Clovisstraat 53
Maastricht
Limburg
6226 AE
Nederland