Wanneer is een scheiding definitief?

Een echtscheiding wordt door de rechtbank uitgesproken in de zogenaamde echtscheidingsbeschikking. Om een scheiding definitief te maken moet deze beschikking bij de gemeente waar u getrouwd bent, ingeschreven worden.

Als u het eens bent over de scheiding, kunt u beiden een zogenaamde ‘akte van berusting’ tekenen. Dat is een verklaring waarmee u instemt met de echtscheiding. Als u deze verklaring beiden ondertekent, kan de echtscheiding meteen ingeschreven worden.

Als één van u de akte van berusting weigert te ondertekenen, dan moet 3 maanden gewacht worden. Nadat de termijn voor hoger beroep is verstreken (drie maanden) kan pas de echtscheidingsbeschikking worden ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand van de gemeente waar het huwelijk is gesloten.

Het is belangrijk dat de beschikking binnen zes maanden nadat de beroepstermijn is verlopen, wordt ingeschreven, anders blijft het huwelijk bestaan. U moet de echtscheiding dan opnieuw aanvragen.

De advocaat zorgt voor inschrijving van de echtscheidingsbeschikking bij de gemeente. U krijgt daarover bericht.

Scheidingsadvocaat Ton van Mil | Mediation bij scheidingen ✔ VFAS aangesloten ✔ NMI Register Mediator | Veel gestelde vragen alles over Scheiden
Koning Clovisstraat 53
Maastricht
Limburg
6226 AE
Nederland