top of page

Hieronder staan alle onderwerpen die alles te maken hebben met scheiden.

Klik op 'Lees alles' van het desbetreffende onderwerp voor veel meer informatie!

Je ziet dan een submenu over deelonderwerpen van dat onderwerp.

Daar kun je  verder klikken voor veel meer informatie.

Je kunt altijd terug naar 'alles over scheiden'.

Alles over scheiden

De kinderen bij scheiding

De kinderen staan vaak voorop bij de scheiding. Hoe regel je alles zo goed mogelijk voor de kinderen? Is een ouderschapsplan bij scheiding verplicht? hoe maak je een goed plan? Is co-ouderschap mogelijk of verplicht?

Hoe kun je het beste scheiden?

Hoe je het beste kunt scheiden, hangt van veel dingen af. Kies de situatie die op jou van toepassing is. Dan volgt daar meestal een advies uit. Lees hier ook meer.

Kinderalimentatie

Ouders zijn na feitelijk uiteengaan samen financieel verantwoordelijk voor hun kind/kinderen. Hoe bereken je dat? Hoe leg je dat vast? Wat gebeurt er als er niet betaald wordt? Kun je ook samen een bankrekening voor de kosten van de kinderen aanhouden?

Hoeveel kost een scheiding

Een echtscheiding kan erg duur zijn, maar je kunt ook veel geld besparen. Hier leest u meer daarover. Als je optimaal financieel & fiscaal voordeel wil bij scheiding klik dan hier.

Financiële en fiscale zaken bij scheiding

Hier vind je veel uitleg over allerlei fiscale en financiële zaken. Ook worden de gevolgen van de scheiding uitgelegd.

 

Nogal wat advocaten/mediators besteden te  weinig aandacht aan dit belangrijke punt.

Optimaal Financieel en fiscaal voordeel

bij scheiding

Hier lees je hoe je het beste de scheiding kunt aanpakken om zoveel mogelijk financieel en fiscaal voordeel te hebben bij het uit elkaar gaan

Door de scheiding krijg je mogelijk recht op extra financieel voordeel. Soms is dat wel € 600,- netto per maand.

Het psychologische proces van scheiden

Een echtscheiding is te zien als een psychologisch proces van rouw, waarin achtereenvolgens een aantal fasen zijn te onderscheiden. De eerste fase begint vaak al ver voordat de scheiding begint. De scheiding begint met de melding dat één van de partners wil scheiden.

Partneralimentatie

Partneralimentatie is vaak een van de meest moeilijke punten bij scheiding. Het is vaak een punt van irritatie tussen ex-partners. Dat komt voor een deel door de ingewikkelde regels.

Hier wordt veel uitgelegd over partneralimentatie.

Verdeling pensioenen

Een scheiding heeft bijna altijd grote gevolgen voor de tijdens huwelijk opgebouwde ouderdomspensioenaanspraken, maar ook is er soms nabestaandenpensioen.

Voor ouderdomspensioen is de hoofdregel dat pensioen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd, wordt verdeeld, maar er zijn allerlei andere afspraken mogelijk die soms veel beter voor partijen zijn.

De verdeling van de

(in)boedel en de verzekeringen

Jullie gaan scheiden, dus op enige moment moet over verdeling van bezittingen gesproken worden.

Dat heet de boedelverdeling.

 

Ook moet er met de verzekeringen van alles geregeld worden.

De mogelijkheden bij verdeling van het huis vind je hier.

De woning bij scheiding

Hoe verdelen we (de waarde van) de woning? Wie blijft er in het huis wonen, voorlopig en later? Jij, je partner, jullie allebei, of wellicht niemand? De beslissingen rondom het huis zijn in echtscheiding vaak ingrijpend.

De scheidingsprocedure

De scheidingsprocedure kan enkele weken, maar ook gemakkelijk 1- 1½ jaar duren. Het hangt er erg vanaf op welke manier je de procedure voert en wat er tijdens die procedure door je advocaat aan de rechtbank wordt verzocht.

bottom of page