top of page

Hoe vertel ik mijn partner dat ik wil scheiden?

De scheidingsmelding

Je kunt je partner het beste in een mondeling gesprek vertellen dat je wil scheiden. Dit gesprek heet de scheidingsmelding. Voer dus geen telefoongesprek of gesprek per computer, stuur geen sms of e-mail en laat geen brief achter.

 

Bereid je voor op dit gesprek

Bereid je goed op dit gesprek voor.

Bedenk tevoren wat je wil zeggen (zie hierna) en wat je partner mogelijk terug zal zeggen.

 

Zorg voor een rustig moment en ga tegenover elkaar zitten

Zorg voor een rustig moment met z’n tweeën, waar geen anderen bij zijn.

Het is belangrijk dat jullie elkaar kunnen aankijken. Dat lijkt voor de hand te liggen, maar blijkt in de praktijk vaak niet te gebeuren.

 

Begin direct met de boodschap dat je wil scheiden.

Geef daarna je partner gelegenheid om te reageren of om vragen te stellen.

Als je partner wil weten waarom jij wil scheiden, leg dan uit wat je ermee hoopt te bereiken. Leg uit wat je verwacht dat er zal veranderen en verbeteren door de scheiding. Beschrijf dit in positieve woorden.

 

Geef op dit moment geen kritiek (op de ander of op de relatie), maar leg uit waarom het voor jou beter is om uit elkaar te gaan dan om bij elkaar te blijven.

 

Verwacht niet dat jouw partner je direct begrijpt of begrip toont.

De mededeling dat je wil scheiden, kan voor jouw partner een ‘donderslag bij heldere hemel’ zijn, ook al hebben jullie daarvoor al vele discussies of ruzies gehad, waarin zelfs mogelijk het woord ‘scheiding’ al is gevallen.

 

Je partner zal waarschijnlijk eerst de klap moeten verwerken voordat er ruimte is voor jouw emoties.

 

Ben erop voorbereid dat je partner emotioneel kan reageren.

Je partner zal vaak in eerste instantie emotioneel reageren.

huilen, schreeuwen, verwijten, radeloosheid, hyperventileren, woede, etc. Erken het verdriet van je partner, maar wees ook resoluut. Maak duidelijk dat de beslissing om uit elkaar te gaan een definitieve beslissing is waarop je niet meer terugkomt.

 

Als je partner reageert met geweld (gericht op jou, zichzelf of de inboedel) verlaat dan zo mogelijk de ruimte, en waarschuw eventueel de politie.

 

Soms kun je als gevolg van je partners reactie ook zelf gaan huilen of boos worden. Laat de emoties komen als je ze niet kunt tegenhouden, maar reageer niet inhoudelijk op de verwijten van je partner door ook verwijten terug te maken. Je beslissing om uit elkaar te gaan zal er immers niet door veranderen. Praat dus niet over wat jij je partner verwijt, maar vertel waarom het voor jou beter is om uit elkaar te gaan.

 

Als je dit leest en denkt: ‘mijn beslissing zou door mijn partners reactie wel kunnen veranderen’ dan is het verstandig om eerst nog eens goed na te denken of je de scheiding wel echt wilt. Wellicht is er een andere mogelijkheid (dan uit elkaar gaan) om je situatie te verbeteren. Vaak wordt daarbij een relatietherapeut of in ieder geval externe hulp ingeschakeld.

 

Als je ziet dat de emotionele reacties bij je partner afnemen, vraag dan wanneer jullie er verder over zullen praten. 

 

Geef je partner in ieder geval de tijd en ruimte om je boodschap tot zich door te laten dringen. Realiseer je daarbij dat jij er ook een (hele) tijd over hebt gedaan om innerlijk afscheid van je huwelijk te nemen.

 

Praat nog niet over de afwikkeling van de scheiding

Doe in ieder geval geen toezeggingen en maak nog geen concrete afspraken met elkaar over zaken die samenhangen met de afwikkeling van de scheiding, zoals het wonen of verhuizen, of de kinderen.

Je partner moet eerst het nieuws van de scheiding  verwerken en is vaak op dit moment niet in staat om deze vervolgstap te zetten, hoezeer jij daar de afgelopen weken en maanden daarover hebt nagedacht en al oplossingen voor hebt bedacht.

 

Ga in dit gesprek dus geen afspraken maken voor de toekomst. Dat komt later, als je partner iets verder in de verwerking is. Dit duurt veelal enkele weken. Soms is dat eerder of veel later.

Andere relevante onderwerpen:

bottom of page