Hoeveel kost een scheiding

De kosten van scheiding zijn afhankelijk van 2 belangrijke vragen:

  1. Ga je alleen scheiden of samen?

  2. Heb je recht op een toevoeging (ook wel 'door de de overheid gefinancierde/gesubsidieerde rechtsbijstand' geheten) of niet?

 

Ook een aantal andere zaken zijn van belang, zie hieronder.

  1. Ga je alleen of samen scheiden?
    Als je alleen gaat scheiden, betaal je zelf de kosten van de advocaat. Als je samen gaat scheiden, betaal je in het algemeen ieder de helft. 
    Het is dus in het algemeen verstandiger samen te scheiden. Je deelt dan de kosten.

  2. Heb je recht op een toevoeging of niet?
    Als je een toevoeging hebt, betaal je een éénmalige eigen bijdrage aan de advocaat of scheidingsmediator. De advocaat of mediator ontvangt een vergoeding van de overheid. Het grootste deel van de kosten wordt dus vergoed door de overheid.

 

Ik sta partijen ook op basis van toevoeging bij.

Veel mensen denken overigens van tevoren dat zij geen recht op een toevoeging voor scheiding hebben, terwijl dat bij het eerste gesprek vaak toch het geval is. 

 

Kijk hier of je wel of niet in aanmerking komt voor een toevoeging. 

 

Ingeval van een toevoeging is de eigen bijdrage bij een eigen advocaat aanmerkelijk hoger dan bij scheidingsmediation, nl minimaal zo'n 340 euro ipv 55 euro. 

De eigen bijdrage bij mediation is maximaal 107 euro. Bij een eigen advocaat kan de eenmalige eigen bijdrage voor scheiding of daaraan gerelateerde zaken (alimentatie, ouderschapsplan, omgangsregeling, etc.) oplopen tot 862 euro.

 

Je inkomen mag bij een toevoeging dus niet te hoog zijn. Ook gelden er andere voorwaarden. Zo mag je ‘box 3’-vermogen niet boven het heffingsvrij vermogen liggen. 

 

Ook wordt achteraf bekeken of je niet teveel vermogen (meer dan 15.180 euro) uit de scheiding hebt gekregen. Dat vermogen uit de scheiding kan ontstaan zijn uit bijvoorbeeld de verkoop van de eigen woning of het geld dat je van de andere partij hebt gekregen (die de helft van de overwaarde van het huis aan jou betaald heeft), de afkoop van verzekeringspolissen of verdeling van spaargeld tussen jullie beiden). Als je in totaal meer dan 15.180 euro uit de scheiding hebt ontvangen, moet je alsnog met terugwerkende kracht de advocaat of scheidingsmediator het afgesproken uurtarief betalen.

 

Het kan ook zo zijn dat één van de partijen een toevoeging krijgt en de ander niet.

 

Als je niet voor een toevoeging in aanmerking komt is mijn uurtarief als scheidingsmediator € 180,- per uur (excl btw) voor beide partijen samen. Dat is € 217,80 incl btw. Als één partij wel een toevoeging heeft, reken ik de andere partij € 100,- plus btw per uur.

 

Indien ik je als advocaat bijsta, reken ik mijn gebruikelijke uurtarief van € 180,- ex btw (€ 217,80 plus btw).  

 

Mijn uurtarief is lager dan collega’s die even ervaren zijn als ik. Dat komt omdat ik mijn kantoor aan huis heb en daardoor lagere kosten heb. 

In bijzondere gevallen kan ik een lager uurtarief met je afspreken. Dit kan in het eerste gesprek besproken worden.

 

GOEDKOOP=DUURKOOP

Het is belangrijk om je realiseren dat bij een scheiding goedkoop uiteindelijk duurkoop is.

 

Elk jaar wenden zich meerdere cliënten tot mij die in hun scheiding zijn bijgestaan door een advocaat of andere adviseur, die onvoldoende kennis van zaken had. Uiteindelijk ontstaan daardoor bijna altijd extra problemen of zijn mensen veel tijd en energie kwijt aan ‘het repareren’ van de verkeerde afspraken.

 

NEEM EEN SPECIALIST IN DE ARM 

Zorg dat je een specialist neemt bij scheiding. Dat is iemand die in ieder geval lid is van de vFAS. Een lid van de vFAS heeft een uitgebreide familierechtopleiding gevolgd, die is afgesloten met een zwaar examen. Elk lid is verplicht elk jaar circa 20 uur aan opleiding te volgen. 

 

Als jullie samen gaan scheiden, is het belangrijk dat de persoon ook als scheidingsmediator bij de vFAS geregistreerd is. Jullie hebben dan iemand die speciaal opgeleid is om mensen samen in een scheiding bij te staan. 

 

Ik ben ook scheidingsmediator bij de vFAS. 

RECHTSBIJSTANDSVERZEKERING MEDIATION BIJ SCHEIDING?

Wellicht hebben jullie een rechtsbijstands-verzekering?. Soms zijn jullie daar dan ook verzekerd voor mediation en worden de meeste kosten door jullie verzekeraar vergoed. Ga na of dat bij jullie ook het geval is en neemt contact op met je verzekeringsmaatschappij. Dit kan je duizenden euro’s schelen.