top of page
TvM logo
Ik wil niet scheiden

Ik wil niet scheiden

Als je (net) te horen hebt gekregen dat je partner van je wil scheiden, kan dat een enorme schok zijn.

Je wordt waarschijnlijk overvallen door het besluit van je partner.

Vaak voelt het voor jou als 'een donderslag bij heldere hemel'. Je wereld stort wellicht in en al je zekerheden vallen weg op het moment dat je te horen krijgt dat je partner bij je weg wil gaan.

 

Misschien kun of wil je het niet geloven. Op een ander moment realiseer je dat het echt waar is, waarna je even later enorm boos of verdrietig kunt zijn.

​

Als je niet weet wat je kunt doen, lees dan hieronder meer.

​

​

​​

somber kijkend echtpaar op bed.heic

De tijd vlak nadat je gehoord hebt dat je partner van je wil scheiden is vaak een erg verwarrende periode. Je kunt afwisselend verdrietig of boos zijn en soms weer denken dat het gewoon niet waar is, waarna je bv erg gelaten, boos of verdrietig wordt, enzovoort. Het inschakelen van een scheidingsmediator is in deze periode vaak de beste oplossing, zeker als je al een paar weken verder bent. Anders zal vaak je partner naar een eigen advocaat gaan. Als je geen scheidingsmediation wil of als je partner al een advocaat heeft ingeschakeld, kun je ook een eigen advocaat inschakelen.


Scheiding kan een enorme schok teweegbrengen

Je wordt waarschijnlijk erg overvallen door het besluit van je partner Intussen wil je partner wellicht over allerlei zaken afspraken maken: de kinderen, het huis, spaargeld, de spullen. Jij wil daar op sommige momenten ook duidelijkheid over.

​

Er komen allerlei zaken op je af waar je eigenlijk helemaal niet over wil nadenken: beslissingen die je niet wilt nemen, keuzes die je niet wil maken. Dat kan je heel boos en onzeker maken. Daarbij lijkt het soms wel of de ander er helemaal geen moeite mee heeft om uit elkaar te gaan. Is het een bevlieging van de ander? Kan scheiden zomaar? Wat voor rechten heb jij eigenlijk? En wat voor verplichtingen heeft je partner?  Lees hier meer daarover.

​

Rust is belangrijk

Het is in deze roerige periode belangrijk dat er rust en duidelijkheid ontstaat. Ook is het belangrijk dat er niet te snel stappen gezet worden die onomkeerbaar zijn.

Wil je helemaal niet scheiden? Of twijfel je erover om naar een eigen advocaat te gaan? Of is scheidingsmediation voor jou de beste keuze?

​

Hier kun je meer vinden of je wel of niet wil scheiden.

​

Scheidingsmediation is vaak de beste oplossing, ook als je niet wil scheiden.

Het inschakelen van een scheidingsmediator is in deze situatie vaak de beste oplossing. Dan ben je er zeker van dat naast het verhaal van je partner, ook jouw kant van het verhaal wordt gehoord. In onderling overleg, en met deskundige bijstand van een onafhankelijke derde, wordt er bekeken wat de volgende stap zal zijn: relatietherapie, tijdelijke rust of een situatie waarbij je wel tijdelijk apart van elkaar woont, maar waarin de scheiding nog geen doorgang vindt. Soms wordt in onderling overleg ook besloten dat de scheiding wordt ingezet. 

​

In ieder geval zal het een beslissing zijn waar beide partijen op dat moment mee verder kunnen.

 

Als je niet instemt met het voorstel van de ander om een scheidingsmediator in te schakelen, zal de andere partij vaak een eigen advocaat in de arm nemen. Meestal wordt er dan niet meer gepraat over de scheiding, maar gaat het alleen nog over de afwikkeling van de scheiding. Soms begint meteen de procedure tot scheiding of wordt door je partner een verzoek voorlopige voorzieningen ingediend om het huis alleen te mogen gebruiken, een alimentatieverzoek of een verzoek met betrekking tot zorg voor de kinderen.

​

Heeft je partner al een advocaat? Dan kan iemand wellicht jullie beiden als scheidingsmediator bijstaan.

Soms heeft je partner al een eigen advocaat ingeschakeld. Dan is het vaak verstandig om je partner ervan proberen te overtuigen toch naar een gezamenlijke scheidingsmediator te gaan.

​

Een eigen advocaat vinden?

​

via vfas.nl kun je eenvoudig een advocaat of mediator in de buurt vinden

​

​

bottom of page