top of page

Alles over scheiden

Je hebt net van je partner gehoord dat hij/zij wil scheiden

Je wordt misschien overvallen door het besluit van je partner. Je wereld stort in en al je zekerheden vallen weg op het moment dat je te horen krijgt dat je partner bij je weg wil gaan.

 

De eerste, onmiddellijke reacties van jou nadat je partner heeft verteld dat zij/hij wil scheiden, zijn meestal ondoordacht.

 

Misschien geloof je het niet, of wil je het niet geloven. Wellicht denk je zelfs dat je partner in de war is. Op een ander moment realiseer je je: het is echt waar. Dit is vaak een heel verwarrende periode. Je kunt afwisselend boos en verdrietig zijn en soms weer denken dat het gewoon niet waar kan zijn, waarna je weer boos of verdrietig wordt, enzovoort. De grond lijkt soms onder je voeten weggeslagen te zijn.

 

De dagen en weken erna volgen de emoties elkaar waarschijnlijk snel op. Veelvoorkomende emoties zijn: ontkenning, teleurstelling, verdriet, angst, agressie, schuldgevoel. Deze kunnen elkaar snel, en in wisselende samenstelling, afwisselen. De zogenaamde ‘waarom-vraag’ kan je behoorlijk bezighouden. Ondertussen voel je je misschien toeschouwer (of slachtoffer) in het proces van scheiding dat je partner wil doorzetten.

 

Deze shocktoestand zal geleidelijk voorbij gaan. Uiteindelijk aanvaard je zelfs dat je partner deze beslissing heeft genomen.

 

Deze shock is namelijk één van de vele fasen van het rouwproces waar je doorheen moet. Ook je partner is deze fasen aan het doorlopen, maar is vaak al een stap verder omdat hij/zij er eerder mee is geconfronteerd. Lees hier meer over de verschillende fasen van de rouwverwerking. Ook bij scheiding vindt er namelijk een rouwproces plaats.

 

Hoe kun je deze moeilijke tijd het beste doorstaan? Dat kan door:

  1. allereerst kritisch onderzoek te doen waarom het tussen jullie is misgegaan.

  2. bij het onderzoek genoemd onder 1 open te staan voor je eigen rol in het geheel. Wat is jouw aandeel geweest in het misgaan van jullie relatie? Je moet dus durven open te staan voor kritiek van je partner. Dat betekent: niet direct in de verdediging gaan, maar luisteren naar je partner en proberen te weten komen wat je partner werkelijk bedoelt.

  3. Soms ontstaan hierbij gesprekken, zoals jullie die al lange tijd niet meer hebben gehad.

  4. in plaats van toeschouwer te blijven, deelnemer aan de scheiding te worden. Probeer de motieven van je partner te weten te komen waarom hij/zij wil scheiden. Dit is belangrijk om je verdriet te kunnen verwerken. Probeer dus niet telkens de beweegredenen van je partner om te scheiden opzij te zetten door daartegenover in de verdediging te gaan (daarmee krijg je je partner niet terug), maar luister zorgvuldig en vraag goed door. Het is ongetwijfeld pijnlijk om te moeten luisteren naar de ander, maar je komt uiteindelijk wel veel meer te weten dan wanneer je telkens in de verdediging schiet en in plaats van een gesprek te voeren, een welles-nietes-spelletje met je partner speelt.

bottom of page