top of page

Alles over scheiden

Collaborative divorce

 

Samenspraak en overleg staan centraal bij een overlegscheiding of collaborative divorce. Jij en je partner maken ieder gebruik van een eigen advocaat. Zo worden jullie beide belangen afzonderlijk behartigd. Het verschil met het ‘gewone’ scheiden met een eigen advocaat dat overleg en samenwerking centraal staan. Bij scheiden met een eigen advocaat probeert je eigen advocaat er voor jou het maximale ‘uit te onderhandelen’, waardoor de zaken hard tegen hard gespeeld kunnen worden. Dit is niet het geval bij een overlegscheiding.

Van te voren stellen jullie samen met de advocaten een overeenkomst op waarin de regels van de overlegscheiding worden vastgelegd. In deze overeenkomst spreken jullie o.a. af dat jullie niet zullen procederen en dat er openheid van alle zaken zal zijn. Mochten jullie toch gaan procederen, dan trekken de advocaten zich terug en mogen zij jullie niet voor de rechtbank vertegenwoordigen. Op deze manier hebben alle betrokkenen er belang bij tot een goede regeling te komen.
Voor specifieke onderwerpen, bijvoorbeeld op het gebied van financiën, worden er onpartijdige deskundige personen aangewezen die kunnen optreden als scheidsrechter. Denk hier bijvoorbeeld aan een accountant of fiscalist.

 

Een overlegscheiding is een soort tussenvorm van scheiden met een eigen advocaat en scheidingsmediation. Ook bij mediation ligt de nadruk op goed onderling overleg, maar bij mediation delen jullie één scheidingsmediator. Samen één advocaat delen is natuurlijk veel goedkoper dan gebruik maken van twee advocaten.

 

De voordelen van een overlegscheiding/collaborative divorce:

  • Je hebt inspraak over de procedure. Hierdoor is je scheiding een stuk transparanter.

  • Jullie maken de afspraken gezamenlijk en in goed overleg

  • Jullie individuele belangen worden optimaal behartigd en je hoeft niet bang te zijn dat je partner wordt bevoordeeld.

  • Je bent niet in het nadeel t.o.v. je partner als je verbaal minder sterk bent, of als je minder kennis van zaken hebt.

  • De kans op een langdurige “vechtscheiding” is kleiner.

  • De emoties lopen minder hoog op, omdat jullie altijd met vieren in gesprek zijn.

 

De nadelen van een overlegscheiding/collaborative divorce:

  • Een overlegscheiding is een relatief dure manier van scheiden. Je hebt de kosten van twee afzonderlijke advocaten en ook die van eventuele (financiële) experts. Je moet dus per partij 1½ deskundige betalen, terwijl dat bij scheidingsmediation slechts ½ deskundige is.

  • Bij een overlegscheiding moet je bereid zijn je eerlijk en open op te stellen.

  • Als beide partijen er toch niet uitkomen, duurt de echtscheiding langer, wordt het kostbaarder en emotioneel zwaarder.

bottom of page