top of page

Alles over scheiden

Oplichters en andere lieden

Doordat de laatste jaren steeds meer mensen willen scheiden, is er een wildgroei te zien op het gebied van hulp bij scheiding en advisering op dat gebied. Dat heeft tot gevolg dat er veel adviseurs zijn met onvoldoende deskundigheid of opleiding om twee mensen in echtscheiding te kunnen begeleiden. Vaak zijn het mensen die alleen financiële kennis hebben of zijn het adviseurs die samenwerken met verzekeringskantoren of hypotheekadviseurs, waardoor de eigen financiële belangen van de adviseur meespelen. Soms is het zelfs zo dat verzekeringskantoren of hypotheekadviseurs zelf als adviseur optreden voor de hele scheiding. Het afsluiten van nieuwe polissen (lees: omzet) is dan het enkele doel.

De namen waaronder deze niet-deskundige adviseurs optreden zijn divers, bijvoorbeeld mediator, echtscheidingsmakelaar, scheidingsbemiddelaar, scheidingsplanner etc. Het zijn bijna altijd niet-deskundige mensen die veel schade kunnen aanrichten in een scheiding.

Sommige mensen maken gebruik van een internetscheiding. Nadeel van deze methode is dat de partijen het over alle aspecten eens moeten zijn, en er vaak onvoldoende bijstand wordt geboden. Je hoort dan ook niets van de advocaat als je bijvoorbeeld zelf afspraken met je partner hebt gemaakt die eigenlijk nadelig voor je zijn. De ervaring leert dat bij een internetscheiding in een groot deel van de gevallen later opnieuw conflicten ontstaan tussen de partijen, waardoor opnieuw advocaten aan het werk moeten gaan. Vaak ontdekken deze advocaten meer zaken die niet zorgvuldig zijn afgehandeld, waardoor er nieuwe conflicten tussen de partijen ontstaan. Meerdere juridische procedures zijn vaak het gevolg.

 

Bedenk daarbij ook dat je in ieder geval een advocaat nodig hebt om te kunnen scheiden. De echtscheiding kan immers alleen op verzoek van een advocaat door de rechtbank worden uitgesproken. Bij andere adviseurs krijg je dus nog altijd te maken met de extra kosten van een advocaat.

 

Verder zijn er ook veel advocaten die zich presenteren als specialist in echtscheiding of familierecht. Vaak zijn dat advocaten die slechts enkele scheidingen per jaar doen of het gaat om de jongste advocaat binnen een kantoor die voor scheidingen wordt ingezet.

Als je echt een specialist zoekt, zoek dan een advocaat-scheidingsmediator (of desnoods alleen advocaat), die lid (geen aspirant-lid) is van de vFAS.

bottom of page