top of page

Alles over scheiden

Is overleg met je partner moeilijk?

 

Als overleg met je partner moeilijk is, heb je bij een scheiding grofweg drie mogelijkheden.

1. Je kiest gezamenlijk voor een scheidingsmediation.

Een scheidingsmediator is opgeleid in scheidingsrecht, en informeert en begeleidt jullie allebei. De scheidingsmediator (soms ook scheidingsbemiddelaar genoemd) heeft zich erin gespecialiseerd om het overleg tussen de partners – ook wanneer de communicatie tussen hen niet of heel slecht verloopt - in goede banen te leiden. Als de mediation niet lukt, kunnen partijen alsnog een eigen advocaat nemen. Hier kun je meer informatie vinden over scheidingsmediation en de voor- en nadelen ervan. Hier kun je meer informatie over de kosten van scheidingsmediation vinden.
 

2.Jullie gaan ieder zelf naar een eigen advocaat. 

Je voert dan alleen overleg met je eigen advocaat over jouw wensen. Je advocaat probeert dat voor elkaar te krijgen. Vaak wordt een gezamenlijk gesprek gehouden om te kijken of partijen, bijgestaan door hun advocaten, er samen uit kunnen komen. Daar is dan natuurlijk wel medewerking voor nodig van de andere partner en zijn of haar advocaat. En die wil de zaken misschien juist heel anders regelen. Dat kan het begin zijn van een lange periode van touwtrekken, brieven over en weer, en procederen. Hier kun je meer informatie vinden over het inschakelen van een eigen advocaat en de voor- & nadelen ervan. Ik kan je ook als eigen advocaat bijstaan..
 

3. Kiezen voor “collaborative divorce”, ook wel ‘ overlegscheiding’ geheten.

Dat houdt in dat jullie ieder een eigen advocaat hebben, die zullen proberen het - samen met jullie - eens te worden. Vaak is er dan nog een onafhankelijke derde niet-advocaat bij betrokken, die zorgt dat de scheiding goed verloopt. Je zit dan dus met z’n vijven aan tafel om naar oplossingen te zoeken waarin beide partijen zich kunnen vinden. In dit geval moeten dus door twee partners maar liefst drie professionele adviseurs betaald worden. Als het niet lukt om tot een goed einde te komen, trekken beide advocaten zich terug en heb je een andere advocaat nodig om een andere oplossing te zoeken. Ik ben zelf geen advocaat in ‘collaborative divorce’ omdat de vraag ernaar erg klein is. Dat zal ongetwijfeld te maken hebben met de hoge kosten.

Indien je contact met me wil opnemen of een vraag wil stellen, kun je me het beste een e-mail sturen. Ook ben ik meestal tussen 09.00 uur en 17.00 uur telefonisch bereikbaar. Mocht ik in gesprek zijn, dan kun je een bericht inspreken. Dan bel ik je terug zodra ik daartoe in de gelegenheid ben

bottom of page