top of page
TvM logo
TvM logo

Ik wil scheiden

Je wil scheiden. Wellicht heb je het de ander nog niet verteld, wellicht wel.

Op deze website vindt je onder alles over scheiden heel veel informatie over scheiden en uit elkaar gaan.

Nadat je de ander verteld hebt dat je wil scheiden, ontstaat vaak een roerige tijd.

 

Het beste kun je enkele weken een scheidingsmediator of advocaat inschakelen. die vind je hier of hier.

Dat kan natuurlijk ook eerder als het nodig is.

nadenkende vrouw op voorgrond, man op bank somber met handen voor gezicht op achtergrond.h

Over de beslissing om te scheiden heb je waarschijnlijk lang nagedacht. Vaak ben je in je eentje al door een lang proces heengegaan en heb je lang gepiekerd of je wel of niet uit elkaar wil gaan. Hier kun je daar hier meer informatie vinden.

 

Heb je nog niet verteld aan je partner dat je uit elkaar wil gaan? Dan kun je nu beter nog geen advocaat benaderen. Het inschakelen van een advocaat heeft vaak een averechts effect. Het verstandigste is om dan eerst aan je partner te vertellen dat je wil scheiden. Dat gebeurt met de zogenaamde scheidingsmelding, het vertellen aan je partner dat je wil scheiden. Wil je lezen hoe je dat het beste kunt vertellen aan je partner, kijk dan hier.


Ik wil scheiden

Na de uiteindelijke beslissing heb je je partner wellicht al verteld dat je wil scheiden. Hier kun je meer lezen over die situatie, waarin je net aan je partner verteld hebt dat je wil scheiden.

 

De melding dat je wil scheiden komt vaak als een verrassing voor de ander.

Voor de ander komt de mededeling dat je wil scheiden vaak als een grote verrassing. Eerdere signalen van jou zijn door je partner vaker niet opgepikt of anders begrepen. Je partner heeft meestal een paar weken, soms iets langer nodig om die mededeling te verwerken en wellicht al (deels) te accepteren.

 

Enkele weken na dit gesprek zal je partner jouw motieven om te scheiden wellicht beter begrijpen, of erin berusten. Op zijn minst zal je partner verder met je willen praten. Alleen in uitzonderlijke gevallen gebeurt dat niet.

 

Hoe dan ook is het raadzaam om enkele weken na het eerste gesprek met je partner over de scheiding, een scheidingsmediator in te schakelen, die jullie beiden kan bijstaan in de scheiding.

Als je partner na verloop van circa 3 weken niet samen naar een mediator wil gaan, verandert dat op termijn niet vaak meer. Je kunt dan meestal het beste een advocaat inschakelen. De andere optie is te wachten op het moment dat je partner wel bereid is om samen naar een scheidingsmediator te gaan.

Scheidingsmediation

Scheidingsmediation is een manier van scheiden, waarbij jullie samen in onderling overleg afspraken maken over alle zaken die met de scheiding te maken hebben. Jullie worden bijgestaan door een speciaal opgeleid en ervaren scheidingsmediator, die ook om kan gaan met onderlinge conflicten. Zo kunnen jullie ondanks de soms aanwezige grote meningsverschillen toch gezamenlijk afspraken maken. 

Hier vind je zo'n scheidingsmediator.

In het eerste gesprek zal jouw wens om te scheiden besproken worden, maar zal ook de zienswijze van je partner besproken worden. Beide partijen krijgen zo zekerheid dat hun eigen verhaal door de ander wis gehoord, en komen ook te weten hoe de ander er tegenaan kijkt.

 

Daarna worden in onderling overleg verdere afspraken gemaakt. Ook wordt er gekeken of jij bij je keuze om te scheiden blijft en wordt er besloten welke verdere stappen er gezet gaan worden. Soms kiezen partners voor andere oplossingen zoals bv. relatietherapie of een tijdelijke situatie waarbij de twee partijen gescheiden van elkaar wonen om te kijken hoe dat bevalt. Bijna altijd is er een oplossing waarin beide partijen zich op dat moment kunnen vinden.

Een eigen advocaat vinden?

via vfas.nl kun je eenvoudig een advocaat of mediator in de buurt vinden

bottom of page