top of page

De periode na het  eerste gesprek met jullie kinderen over de scheiding

Als jullie je kinderen verteld hebben dat jullie uit elkaar gaan, zullen de dagen en weken daarna nog vaker gesprekken hierover gevoerd worden. Dat is goed, want door erover te praten, zijn de kinderen in staat de scheiding te verwerken. Kinderen zullen soms spontaan ineens een vraag stellen. Kinderen voelen en denken vaak van alles, maar kunnen de scheiding of gevolgen soms niet goed plaatsen. Sta open voor elke vraag van je kind. Je hoeft niet te wachten tot zij zelf over de scheiding beginnen. Je kunt ook zelf een gesprek starten.

 

Help je kinderen bij het omgaan met de scheiding

Het is van groot belang je kinderen te helpen met de verwerking van het verdriet en angsten, en hun onzekerheden weg te nemen. Vraag hoe je kind zich voelt en waar hij/zij wellicht nog vragen over heeft. Blijf ook duidelijk uitleggen dat de scheiding niet de schuld is van je kind. Het zijn papa en mama die niet meer van elkaar houden. Zeg daarbij ook dat de beslissing om uit elkaar te gaan, definitief is. Vaak hebben kinderen namelijk de sterke wens dat hun ouders weer bij elkaar komen.

 

Houd je emoties in toom

Ga niet uithuilen bij je kind. Houd je emoties in toom. Als je dat niet doet, zadel je je kind op met een last die hij/zij niet kan dragen. Praat ook niet negatief over de andere ouder omdat je kind daardoor in een spagaat terecht komt. Hij/zij moet dan kiezen voor de een, en tegen de ander.

Vooral in de periode nadat jullie het slechte nieuws hebben verteld en een van jullie ergens ander gaat wonen, ontstaan er bij kinderen vaak gevoelens van onzekerheid en onveiligheid. Daardoor kunnen ze angstig worden.

 

Houd tradities in stand

Zorg in deze periode voor veiligheid. Hou vast aan zekerheden die er eerder waren. Hou dus ook de dagelijkse rituelen (bij het opstaan, ontbijt, thuiskomen, avondeten en slapen gaan) zo veel mogelijk in stand. Ga niet ineens anders opvoeden, maar hanteer de stijl die je gewend was. Ga je kinderen niet extra verwennen.

 

Vertel op school over de scheiding

Verder is het verstandig om vlak na het gesprek met de kinderen ook op school te vertellen dat jullie gaan scheiden. Zo weet de juf/meester/leraar/mentor ervan en kan hij/zij goed opletten, en adequaat reageren als dat nodig is. Ook de oppas en de buitenschoolse opvang moeten tijdig geïnformeerd worden.

 

Ben niet te positief over de scheiding

Tenslotte moet je de echtscheiding ook weer niet te positief aan je kinderen voorstellen omdat het daarmee ongeloofwaardig wordt. Leg dus niet teveel nadruk op de voordelen van de scheiding, want de kinderen zouden eigenlijk het liefste willen dat jullie bij elkaar blijven.

bottom of page